Szkolenie "WYKORZYSTANIE TABLIC MULTIMEDIALNYCH"
11.05.2016

W związku z tym, że nasze Centrum bardzo lubi innowacje i inspirujące nowinki technologiczne wczoraj odbyło się szkolenie właśnie z tej dziedziny pt. "Wykorzystanie tablic multimedialnych".
Co to jest tablica multimedialna?
Jest to urządzenie współpracujące z komputerem i projektorem multimedialnym. Działa jak duży ekran dotykowy, który w zależności od technologii, w jakiej wykonano tablicę, może być obsługiwany za pomocą palca lub specjalnego pióra.
Tablice interaktywne umożliwiają wyświetlanie dowolnej zawartości komputera, np. pliki Microsoft Office, strony WWW, zdjęcia, filmy w dużym formacie.Ponadto prowadzący stojąc przy tablicy może obsługiwać dowolny program uruchomiony w komputerze. Na każdym wyświetlonym na tablicy obrazie/zdjęciu/tekście może pisać, notować, zaznaczać, podkreślać. Wszystkie, naniesione na tablicę notatki można zapisać rozesłać pocztą e-mail/umieścić na serwerze szkolnym lub wydrukować.
Wykorzystanie tablicy interaktywnej sprawia, że uczniowie są bardziej skoncentrowani i kreatywni, lepiej współpracują z nauczycielem i innymi uczniami, wzrasta ich motywacja do nauki. Z kolei nauczyciele otrzymują możliwość prezentowania i ćwiczenia materiału w bardziej atrakcyjny i dynamiczny sposób oraz zyskują czas - ten potrzebny na przygotowanie ciekawej lekcji i ten, który mogą przeznaczyć na efektywne nauczanie podczas zajęć.
Zatem tablicom multimedialnym w szkołach i przedszkolach mówimy zdecydowane TAK
:)

< cofnij